Enciklopedija ljudskog tijela

Dobrodošli na moj blog


22.02.2010.

enciklopedija ljudskog tijela- ORGANI

ORGANI:

Tkiva su skupljena u vece strukture,takozvane oragne zaduzene za obavaljanje zaduzenih zadaca.Tako je primjerice ,oragan srce organ srce zaduzen za pupmanje krvi.

OD ČEGA SU NAPRAVLJENI ORAGNI:

Usvakom oragnu nalazimo nekoliko različitih tkiva.Tako je,primjerice zeludac napravljen uglavnom od mišicnih stanica koje se stzeu i tako prevrcu hranu.Unjutrašnja je stijernka zeluca napravljenja od epitelnog tkiva,koje se neprestance troši i obnavlja,u njemu su osim  toga i zlijezde koje luče probavne sokove,pa krvne zile i zivci i napokon vezivno tkivo koje sve to drzi na okupu.

KAKO ORGANI SURAĐUJU:

Organi surađuju u tomovima,takozvanim sustavima,koji obavljaju velike zadace.Tako su primjerice zeludac ,crijevo i gušteraca djelovi probavnog sustava,te zajedno razlazu hranu na molekule koje tijelo moze apsorbirati.Međusobno surađuju i citavi sustavi,primjerice košatni i mišicni kad se gibamo.

SNIMANJE:

Moderne tehnike snimanja omogucuju liječnicima da nam zavire u tijelo a da ga prije ne razrezu.Tih je tehnika mnogo i svaka je prilagođena posmatarnju nekog odrešenog tkiava ili procesa.

POKAZUJU LI RENTGENSKE ZRAKE SAMO KOSTI:

Ne,njima se mogu posmatrai i meka tkiva,primjerice dojke i krvne zile da bi se utvrdilo jesu li zdravi.Kod promatranja zila,u njih se najprije ubrizga bezopasna tekucina koja apsorbira rengenske zrake-pa se na slici vide i njihovi obrisi.Takvu dobivenu sliku zovemo Angiogramom.

PET-SKAN MOZGA

Kod pozitronske emisijske tomografije (PET) radi pracenja se aktivnosti organa i tkiva u tijelo ubacuje radioaktivne tvari,obojena područja na slici označavaju dijelove mozga koji sudjeluju pri govoru.

ŠTO JE TO CT?

Kompjuterizirana tomografija (CT) je slika dobivena kompjuterskim slaganjem podataka dobivenih mjerenjem jakosti rengenskih zraka.Uređaj se polako pomiče preko pomatranog dijela tijela,pa ga rengenski sniam iz mnogo kutova,potom tako dobivene rezultate mjerenja analizira računalo,pa slaze detaljni presjek tijela iz kojeg nisu izostavljena ni meka tkiva.