Enciklopedija ljudskog tijela

Dobrodošli na moj blog


22.02.2010.

enciklopedija ljudskog tijela

Ljudsko tijelo je sazdano od 100 milijardi raznovrsnih stanica.Slične se tsanice udruzuju u tkivo,a pojedina tkiva tvore organe.Pomocu modernih tehnika, snimanja mozemo zaviriti u ljudsko tijelo i vidjeti kako ono radi.

ZBOG ČEGA JE COVJEK POSEBAN?

Ljudi ai jedinstveni u citavnom zivotinjskom svijetu.Mi smo jedini sisavci koji hodaju na dvije noge,mozak nam je neobično velik,a koza skoro bez dlaka.Pa ipak smo po svemu drugom sasvim nalik drugim zivotinjama,jer imamo dva para udova,po dva oka i uha,i sve uobičajne sisavačke unjutrašnje oragne.

Glavni su dijelovi tijela:

glava, trup i udovi - ruke i noge.Oni se sastoje od pojedinih manjih dijelova - organa, koji obavljaju određene zadaće u tijelu.
Organe za kretanje čine kosti i mišići.Kosti su čvrsti dijelovi tijela, a povezani su u kostur.Osnovni dio kostura je kralježnica.Na nju se vežu kosti glave, trupa i udova - nogu i ruku.Kosti udova spojene su zglobovima i mogu se pomicati.Na svom tijelu opipajte lubanju, kraljeznicu, rebra, kosti ruke, kosti noge i donju čeljust.S njihovim kostima su povezani mišići.Stezanjem i opuštanjem pokreću kosti.Njihovim radom možemo upravljati.Sportaši imaju pravilno razvijene kosti i mišiće.Od rođenja do 25. godine tijelo raste.Da bi se tijelo ispraavno razvilo, kosti trebaju ojačati, a mišići se razviti.Za to su potrebni zdrava prehrana, rad i kretanje na svježem  zraku te njihovo pravilno opterećenje.Nijedan organ ne radi zasebno.Svojim se radom ti organi dopunjuju i čine skladnu cijelinu koja se zove organizam.

MOZAK:

Upravlaj tjelesnim aktivnostima a u njemu nastaju misli i osjecanja.

KOSTI:

Tvore kostrur koji podupire tijelo i daje mu oblik.

PLUĆA:

Crpe kisik iz zraka

JETRA:

Veliki organ koji prerađuje tjelesne kemiske tvari.

KRALJEZNICI:

Zajedno tvore kraljznicu

MJEHUR:

Je organ u kojem se skuplja mokrača i čeka izbacivanje iz tijela.